Bra tips när du ska byta däck

Varje år måste du byta däck på din bil, antingen till sommar- eller vinterdäck. Du kan välja att göra det själv, be någon vän som är kunnig på det, eller boka en tid hos en däckfirma som gör det snabbt och enkelt. Många av dessa däckfirmor erbjuder även däckhotell, där de förvarar dina däck tills de ska på igen. Däcken är då tvättade och en serviceman har kollat dem innan om de håller en säsong till, gör de inte det, kontaktar han/hon dig för att diskutera byte. Det är smidigt med däckhotell för firman skickar en påminnelse till dig när det är dags att byta, och på så sätt slipper du tänka på det.

Byta däck själv

Kanske du föredrar att byta däck själv, och då är det väldigt viktigt att du tänker på säkerheten. Ställ alltid bilen på ett rakt underlag, dra åt handbromsen ordentligt och använd andra säkerhetsåtgärder så varken du eller någon, till exempel ett nyfiket barn kommer till skada. Du spar också pengar om du byter däck själv, men kolla gärna upp med ett mätinstrument att däcken har rätt däckdjup. Byter du däck själv är det extra viktigt med en ordentlig däckkontroll, något som däckfirmorna annars gör åt dig. Är inte däcken i bra skick kan du vara en trafikfara ute på vägarna.

Viktigt att använda rätt hjälpmedel vid däckbyte

Ett fälgkors är det vanligaste hjälpmedlet, du kan också använda en mutterknackare men den kostar något mer. Stoppklossar är även det viktigt att ha för att bilen inte rullar iväg när du byter däcken. En garagedomkraft för att lyfta bilen är ett bra hjälpmedel som gör jobbet lättare. En vanlig domkraft är ofta mer ostadig och den bör du endast använda i nödfall, till exempel om du får punktering ute på någon väg. Handskar är också något som du bör ha på dig, det är lätt att slinta med verktyg och då är det lätt att du får skador i handen. Ibland sitter bultarna fast riktigt ordentligt och det är då inte det bästa att använda händerna. Innan du börjar byta däck är det bra om du ser över verktygen, att de inte är slitna och att du har allt du behöver. Tänk även på att det är ansträngande att byta däck, du bör därför börja med en uppvärmning, sedan är det viktigt att du lyfter på rätt sätt, med hela kroppen, böj på benen och ha ryggen rak när du ska lyfta däcken. Ha även en gammal dyna under knäna så du inte skadar dem.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *